3 Mart 2012 Cumartesi

Sosyal Medya Krallığının Öğretileri...

Sosyal Medya hayatımızın içine iyiden iyiye girdi. Yakında mahalle bakkalımızdan istediğimiz siparişleri bile neredeyse twitter hesabımızdan vereceğiz. Peki bu , ihtiyaç nereden doğdu..? Hiç şüphesiz aynı şeyler konuşan, düşünen insanların farklı fikirler de ki insanlar ile iletişime girmek istemeleri ve fikirlerini geniş kitlelere yayma isteği bunda etkili oldu. Reklam,paylaşım,farklı talep ve ihtiyaçlar fazlası ile bu sürece yön verdi. Peki biz bu uygulamaları ne kadar olumlu yönde kullanabiliyoruz..?
Örneğin Aile hekimlerinin birer twitter hesabı olsa ve merkezlerde yaşanan yoğunluğu buradan takip edebilsek fena olmaz mı ? Ya da mahallemizin muhtarlığının keza aynı türden bir hesabı olsa ,zaman zaman mahallemiz ile ilgili kısa bilgilendirmeler geçilse sizce nasıl olur ?

Tüm dünyada klasik medyanın gücünü yavaş yavaş kaybetmesi ve korumaya ısrarla direnmesi bir anlamda sosyal medyanın zaferi sayılabilir. Erişimi kolay, takip etmesi ve yanıt alması kolay bu iletişim araçlarını da markalar da sıklıkla denemekte. Ancak markalar için bu mecra basit bir takipçi listesi oluşturmaktan öteye gidemiyor. Oysaki o markaya ilgi duyan yada marka ile tanışmaya hevesli insanların takip ettiği bu hesaplardan marka ile müşteriyi buluşturacak ,markanın dünyasına müşteriyi gizemli bir yolculuğa çıkaracak etkinlikler yapılsa kim kendisini daha özel hisseder..?

Son zamanlarda markalar arası cinsiyet araştırması yapılmış. Tabiki sonuçları sürekli kadınlar lehine olmuş. Elbette kadınların ihtiyaç listesi erkeklerinkinden biraz daha uzun. Ancak kadınlar tüm müşteri grupları içerisinde en sık yer değiştiren kitleyi oluşturmakta. Dolayısı ile bu tür marka araştırmalarında cinsiyet gibi unsurlar yerine ihtiyaçların ne oranda tatmin edildiği ile ilgili araştırmalar yapılmalı.

Yoksa bugün çekebildiğin, içine alabildiğin müşteri yarın sana başka bir markanın kanatları altından bakıyor olabilir. Unutmayalım bugün olan sosyal medya araçları yarın olmayacak ya da evrimleşecek.
Buna göre oyunu kurallarına bakarak oynamakta fayda var sanırım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder